Viitorul simplu în limba franceză

                 

         Cred că am învățat viitorul simplu înaintea prezentului. Mi-a plăcut atât de mult și  mi se părea atât de simplu încât l-am învățat cu plăcere. De fapt este foarte ușor de conjugat la viitor. Ai nevoie doar de radical și de terminații. Din fericire terminațiile sunt folosite pentru toate grupele de verbe, la prezent este mai dificil, sunt trei grupe de verbe și mai multe terminații.

       
        Primul pas constă în stabilirea grupei din care face parte verbul. Odată realizat acest pas, putem începe conjugarea.Dacă este un verb de grupa I sau a-II-a, folosim ca radical forma verbului la infinitiv. Dacă este un verb de grupa a-III-a atunci trebuie să vedem care este radicalul utilizat la viitor.

      Al doilea pas consta în conjugarea verbului auxiliar Avoir la prezent.

   J'ai
    Tu as
  Il a
     Nous avons
  Vous avez
 Ils ont 
    
    Ești derutat? Probabil te întrebi ce treabă are verbul Avoir, că doar nu conjugăm la trecutul compus.  Păi nu conjugăm deloc la trecutul compus, doar ne folosim de forma verbului Avoir la prezent pentru a reține mai ușor terminațiile. Terminațiile pentru viitor sunt: -ai,-as,-a,-ons-ez,-ont

      Ultimul pas presupune conjugarea propriu-zisă. Sa luam un verb și să-l conjugăm. De exemplul verbul JOUER(a juca). Înainte de a vedea acest exemplu,determinați cărei grupe îi aparține verbul, precum și radicalul utilizat de acest verb la viitor. Deci avem de a face cu un verb de grupa întâi, iar după cum am zis radicalul verbelor de grupa întâi coincide cu forma de infinitiv a acestora.
Je jouerai
Tu joueras
Il jouera
Nous jouerons
Vous jouerez
Ils joueront


Și dacă as lua ca exemplu un verb de grupa a treia?  Sa vedem cum se conjuga verbul SAVOIR. Acest verb utilizează un radical special pentru viitor. Acesta este SAUR.
Je saurai
Tu sauras
Il saura
Nous saurons
Vous saurez
Ils sauront

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum sa insulți pe cineva în limba franceză

Viitorul apropiat în limba franceză